maanantai 3. helmikuuta 2014

Kevään 2014 pääsykokeista

Tässä postauksessa kerron tämän kevään ohjauksen pääsykokeesta (Itä-Suomen yliopistoon).

Tietoa kyseisestä koulutuksesta löytää UEFn sivuilta täältä.  Hakuopas 2014 sen sijaan löytyy täältä näin. 




Kuten viime vuonna, myös tänä vuonna yhteyshaussa hakeville kuuluu haun ensimmäiseen vaiheeseen VAKAVA-koe 6.5.2014, joka on siis monivalintakoe kasvatusalan artikkeleista. Itse olen tuon kokeen suorittanut vuonna 2010 hakiessani Lapin yliopistoon. Lukiosta suoraan hakeville artikkeleissa on varmasti uutta sanastoa, joka kannattaa painaa mieleen.
Opo-kokeen toinen vaihe koostuu aineistokokeesta ja haastattelusta, kuten viime vuonnakin. Tämä samainen koetyyppi oli myös maisterivaiheen hakijoille. 

Opiskelijoita otetaan sisään tässä kiintiössä 20. Erillisvalinnassa opiskelijoita otetaan 10 - itsehän tässä kiintiössä siis hain viime vuonna. Maisterikoulutuksen valintamenettelynä on ennakkotehtävä ja valintakoe, joka koostuu aineistokokeesta ja haastattelusta. Haku erillisvalinnassa alkaa 3.4. 

Erillisvalinnassa hakijalta edellytetään:

  1. 1)  vähintään alempi korkeakoulututkinto tai ammattikorkeakoulututkinto ja vähintään hyvin tiedoin (3) suoritetut 60 op:n tai 35 ov:n laajuiset yliopistolliset kasvatustieteelliset opinnot TAI
  2. 2)  vähintään alempi korkeakoulututkinto tai ammattikorkeakoulututkinto ja yliopistossa suoritetut opettajan pedagogiset opinnot sekä yliopistollinen perus- ja aineopintokokonaisuus (60 op) tai vastaava.
  3. 3)  Hakukelpoisuuteen edellytetty tutkinto ja muut opinnot tulee olla suoritettuina viimeistään 16.5.2014.




Omista kokemuksistani viime vuoden pääsykokeissa voi lukea ensimmäisistä, vanhoista viesteistäni. Tiivistäen sanon, että aineistot olivat melko pitkiä ja haastavia, enkä todellakaan ehtinyt kahdessa tunnissa lukea niitä kokonaan. Kannattaa etukäteen harjoitella tieteellisten artikkelien lukemista ja kokonaiskuvan hahmottamista. 
Haastattelua varten kannattaa etukäteen pohtia omia vahvuuksia ja heikkouksia nimenomaan ohjausalan näkökulmasta.



Itsehän valmistauduin maisterivaiheen pääsykokeeseen lukemalla ohjausta käsitteleviä teoksia (ja oikeastaan koko kandidaatin työni oli valmistautumista opokoulutukseen).  Taisin kuitenkin olla meidän nykyisestä ryhmästä ainoa, joka näin teki :D
Sitä paitsi yleisöryntäystä erillishakuun ei ole viime vuosina ollut, toisin kuin pitkään koulutukseen. 

Kysykää ihmeessä jos on jotain epäselvää! Tuolla mun ekoissa postauksissa viime keväältä on tosiaan yksityiskohtaisemmin pääsykokeisiin valmistautumisesta ja itse koetilanteesta.

Tiedän, että pari kaveriani hakee tänä keväänä opoksi, maisteriohjelmaan. Lisäksi muutama kaveri hakee Joensuuhun psykaa lukemaan. Hyviä psykan pääsykoe/opiskelublogeja ovat esimerkiksi Helsingissä opiskelevan  Emben http://suuntanapsyka.blogspot.fi ja Itä-Suomen yliopistossa opiskelevan  Anniinan http://kohtipsykologinuraa.blogspot.fi
Muihin opo-opiskelublogeihin en ole vielä törmännyt. 

Tsemppiä kaikille tämän kevään pääsykokelaille! :) 

5 kommenttia:

  1. Hei! Hieno postaus - olennaisia asioita ja omia kokemuksia. Tämän linkin laitan kyllä omille abeilleni näkyville!!!

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia Asta, siitä vain! :) Uteliaisuudesta kysyn, onko kestosuosikki psykologia tänä vuonna kiinnostanut abeja?

    VastaaPoista
  3. Psykologia tuntuu kiinnostavan vuodesta toiseen. Meidän lukiossa myös lääketiede, kauppakorkea ja teknilliset alat ovat monien hakukohteena. Oma ruohonjuuritason havainto on, että oikeustiede on vähän laskenut viime vuosina...

    VastaaPoista
  4. Oi tämmöstä opo blogia oon etsinytkin!

    VastaaPoista